Ik kreeg dit keer de volgende vraag van Sef (uit het resellerkanaal) doorgepasst:

‘Moet ik telecomspecialist zijn/blijven of toch naar volledig ICT-dienstverlener?’

Tja, zo’n vraag zou je eigenlijk direct beantwoorden met een wedervraag; ‘kunt u mij uitleggen waar telecom dan stopt en I(C)T begint?’ Kijk nog maar eens een keer goed hoe telecom op dit moment ingevuld wordt…het is echt een onderdeel van de ICT-infrastructuur geworden. De mobiele telefoon is een handheld IT-device, vaste telefonie gaat over dataverbindingen. Al of niet vanuit de cloud….Er is niks ‘telefoons’ meer aan!
En doordat dit geheel gekoppeld is, of wordt, aan de rest van de ICT-infrastructuur is de grens volledig zoek.

Dus het lijkt erop dat u wel moet!? Temeer omdat de klant/eindgebruiker de grens ook niet echt meer ziet…en daarmee de deur openzet voor nieuwe concurrenten: de IT-leverancier. Die ook bezig is volwaardig ICT-dienstverlener te worden. ‘Even’ de telefoniedienst overnemen of invullen is dan zo gedaan.

Ik moet u wel waarschuwen: daarbij heeft u wel een forse achterstand. Om een volledig pakket IT-diensten aan uw protfolio toe te voegen…dat is een dingetje!
Omgekeerd kunnen de IT-resellers heel makkelijk telefonie toevoegen. Zowel mobiel als vast zijn het gewoon redelijk standaardpakketten van de plank. De leverancier gaat een paar keer mee om het kunstje voor te doen…en klaar!

Oh ja…dan moet ik ook nog even advies geven…Mijn advies is in ieder geval om dat wat u doet onwaarschijnlijk goed te doen! Dat zou u specialisatie kunnen noemen. En dat zo ook uitventen. Ga dus niet op terreinen komen waar u (nog) geen kennis van heeft. U gaat uw klant kwijtraken. Misschien alleen als u het van tevoren eerlijk zegt en samen de pilot instapt.
Hierboven valt het woord kennis al…dat is de leidraad. Ga dat ontwikkelen of inkopen. En dan pas de stap maken. Of blijf hangen in die specialisatie en wees daar de beste in! Uiteindelijk is het een kwestie van geduld. Het is straks allemaal zo spannend niet meer. Dan komen de gewenste data stromen als een soort stroom uit een soort stopcontact of zweeft door de lucht. Dan hoeft er alleen nog een ‘apparaat’ op aangesloten te worden. We zijn al bijna zover. Dan wordt het weer heel simpel.
En dan heeft u vervolgens alleen maar weer de taak om dat heel gecompliceerd te laten lijken…en daar dan weer de beste in zijn.